Румунија: Нови протести у Букурешту

БУКУРЕШТ: Око 3.000 демонстраната окупило се вечерас у румунској престоници Букурешту, на протесту против корупције у редовима државних званичника, јавља АП.
Protest u Bukureštu Foto: AP Photo/Vadim Ghirda
Фото: AP Photo/Vadim Ghirda

Окупљени на Тргу Викторија су викали "правда, не корупција" и небо су обасјали светлом својих мобилних телефона, преноси АП.Консултанткиња Ирина Панзару оптужила је владу да је преузела правосудни систем након покушаја да се смени главни тужилац против корупције.

"Мислим да полако идемо ка диктатури и ужаснута сам", рекла је она, преноси АП.

Агенција такође подсећа да се у суботу, на истој локацији у Букурешту окупило више од 100.000 присталица румунске владајуће коалиције, коју предводи Социјалдемократска партија (ПСД), у протесту против "злоупотреба у правном систему", тврдећи да агенција за борбу против корупције злоупотребљава своја овлашћења.

Та агенција је 2016. године подигла оптужнице против 713 званичника, укључујући 28 градоначелника и једног сенатора.Агенција Блумберг оцењује да је суботњи протест део настојања владајуће коалиције да се избори са протестима оних који тврде да влада омета антикорупцијске процесе.

Премијерка Вјорика Данцила и други министри присуствовали су том протесту, на коме се на транспарентима могло прочитати: "Стоп стаљинистичким суђењима" и "Желимо правду, не политичку полицију".

Лидер социјалдемократа Ливију Драгнеа, који се сматра најмоћнијом политичком фигуром у земљи, чека пресуду у корупцијском процесу, 21. јуна.Он је осумњичен да је формирао организовану криминалну групу и фалсификовао документа да дође до средстава Европске уније. 

Због пресуде из 2016. године о намештању избора, Драгнеа не може да буде премијер. На протесту је био и коалициони партнер ПСД, Алијанса либерала и демократа (АЛДЕ).

EUR/RSD 117.0621
Најновије вести