Русија и Кина покушавају да окончају надзор над БиХ

ЊУЈОРК: Русија и Кина проследиле су чланицама Савета безбености Уједињених нација нацрт резолуције којом би се високом међународном представнику у Босни и Херцеговини одмах одузела овлашћења за надгледање примене мировног споразума из 1995. године којим је оконцан рат у БиХ и којом би се ова позиција потпуно укинула за две године.
zastava bih
Фото: pixabay.com, ilustracija
У кратком нацрту резолуције, у који је АП имао увид, наводи се да овлашћења која су дата високом представнику на конференцији о примени Дејтонског мировног споразума 1997. године више нису потребна с обзиром на напредак који су постигле босанске стране.
Нацрт подржава именовање високог представника Кристијана Шмита из Немачке до 31. јула 2022. године, када би била затворена Канцеларија високог представника.
Амбасадори Управног одбора Савета за спровођење мира, међународног тела које је водило мировни процес у БиХ, формално су именовали Шмита за следећег високог представника 27. маја.
Он би требало да преузме положај 1. августа после оставке коју је Валентин Инцко поднео 27. маја, а након што је ту функцију обављао 12 година.
EUR/RSD 117.5653
Најновије вести