Русија потврдила повећану радиоктивност изнад Урала

МОСКВА: Руске власти потврдиле су данас извештаје о повећаној радиоактивности у ваздуху изнад планине Урал.
radioaktivnost Foto: Freeimages.com
Фото: Freeimages.com

Руска метеоролошка агенција саопштила је данас да је забележила ослобађање Рутенијума-106, радиокативног нуклида који настаје дељењем атома у нуклераном реактору, у јужном делу Урала крајем септембра и то класификовала као "екстремно висок ниво контаминације", преноси АП.

Француски институт за нуклеарну безбедност ИРСН саопштио је почетком месеца да радиоактивни облак над Европом протеклих недеља наговештава да је дошло до несреће у нуклеарном објекту у Русији или Казахстану последње недеље септембра.

ИРСН је искључио да се несрећа догодила у нуклеарном реактору, наводећи да је вероватније реч о објекту за третман нуклеарног горива или центру за радиоактивну медицину. 

Институт је напоменуо да није дошло до утицаја на људско здравље или на окружење у Европи.

У саопштењу ИРСН је наведено да није тачно одређена локацију ослобађања радиоактивног материјала, али да је, на основу метеоролошких података, највероватније реч о области јужно од планине Урал, између Урала и Волге, што би, додао је институт, могло да укаже на Русију или Казахстан.

"Руске власти рекле су да нису обавештене да је дошло до несреће на њиховој територији", рекао је тада директор ИРСН Жан Марк Перес за Ројтерс и додао да су и други институти за нуклеарну безбедност у Европи измерили висок ниво рутенијума 106.

Следећег дана Спутњик је пренео наводе Казахстанских званичника који су рекли да у тој земљи нема радиоактивног цурења.

EUR/RSD 117.5042
Најновије вести