Руска амбасада у Прагу тражи заштиту за дипломату

ЛОНДОН: Амбасада Русије у Прагу затражила је полицијску заштиту за руског дипломату који је наводно умешан у заверу против ческих политичара, а чији је идентитет откривен у ческим медијима.
Prag, Dnevnik/A. Brzak
Фото: Dnevnik.rs

Позивајући се на наводе ческих обавештајних служби, прашки недељник Респект већ је раније писао о руском дипломати који је почетком априла допутовао у Праг и који је наводно са собом носио отров рицин намењен локалним политичарима који су разљутили Русију.

Руководилац руске Федералне агенције за послове Заједнице независних држава, сународника у иностранству и међународну хуманитарну сарадњу Елеонора Митрофанова одбацила је ове отпужбе као чисту провокацију, повезујуцћи их са продубљивањем тензија између две земље након уклањања споменика совјетском маршалу Ивану Коњеву у Прагу.

Руска амбасада у Прагу тврди да дипломата, чији је идентитет откривен у ческим медијима, добија претње због ових отпужби, због чега је и затражила полицијску заштиту за њега.

До сада још увек нема доказа да су три градоначелника Прага која су разљутила Русију били предмет наводне завере, али су сва тројица ипак добили полицијску заштиту. Како ББЦ преноси, реч је о Ондреју Колару, Зденеку Хрибу и Павелу Новотнију.

Ческа телевизија је приказала документарац у којем се наводи да је руски дипломата умешан у заверу Андреј Кончаков, директор Руског центра за науку и културу у Прагу, наводно руски тајни агент.Руска амбасада је на својој фејсбук страници написала да је један њихов запослени мета анти-руске кампање, али није навела његово име. Неколико медија у Русији такође је пренело да је реч о Андреју Кончакову.

Кончаков је за један чешки портал изјавио да је у торби носио "дезинфектанте и слаткише", а не рицин као што се наводи.Праг и Москва требало би да отпочну дијалог у наредним данима како би покушали да ублаже растућу напетост у билатералним односима.

EUR/RSD 117.5803
Најновије вести