Руски центар: Откривено више од 80 мутација корона вируса

МОСКВА: Руски државни истраживачки центар за вирусологију и биотехнологију "Вектор" открио је више од 80 мутација корона вируса, изјавио је генерални директор тог центра Ринат Маскјутов.
korona pixabay
Фото: Pixabay.com

Он је нагласио да те мутације не утичу на ефикасност развијене вакцине, преноси ТАСС.

Центар Вектор додатно спроводи опсежне студије о генетској варијабилности новог корона вируса у свим руским регионима, рекао је он на 17. годишњем састанку Међународног клуба за дискусију Валдаи.

Он је додао да је до сада откривено више од 80 замена нуклеотида, које нису укључене у међународне базе података.

Али ове промене нису критичне и не утичу на ефикасност пептида развијене вакцине, навео је директор тог центра Федералне службе за надзор и заштиту права потрошача и добробит људи.

Русија је 11. августа саопштила да је регистровала вакцину против корона вируса "Спутњик V" коју развија истраживачки центар Гамалеја при Министарству здравља, као и да су клиничка тестирања успешно завршена у јуну и јулу.

Векторова вакцина безбедна за старије и људе с алергијама

Вакцина против корона вируса коју је развио сибирски центар „Вектор" безбедна је за различите осетљиве групе и сви добровољци су развили имунолошки одговор, изјавио је данас генерални директор центра Ринат Максјутов.

Вакцина је потпуно безбедна и за здраве добровољце и за људе са хроничним обољењима, алергијама и старије особе, рекао је он на 17. годишњем састанку дебатног клуба „Валдај“, преноси ТАСС.

Максјутов је приметио да би испитивања требало да имају вакцину са високом имуногености, преноси ТАСС.

Потврдили смо да је пептидна вакцина показала и висок сигурносни профил и високу имуногеност у спроведеним клиничким испитивањима која су обухватила 100 добровољаца, јер су сви добровољци који су вакцинисани имали имунолошки одговор, истакао је директор центра.

Државни истраживачки центар за вирусологију и биотехнологију „Вектор" добио је дозволу од руског Министарства здравља за одржавање клиничких испитивања за своју вакцину названу ЕпиВакКорона која укључује добровољце.

Ова фаза испитивања завршена 30. септембра, а вакцина је регистрована средином октобра. Ово је друга вакцина против корона вируса коју су развили руски научници.

EUR/RSD 117.5787
Најновије вести