САД купују Фајзерову антиковид пилулу за 10 милиона људи

ВАШИНГТОН: Америчка фармацеутска компанија "Фајзер" је потписала уговор са владом у Вашингтону вредан 5,29 милијарди долара за испоруку 10 милиона третмана своје антивирусне пилуле за лечење ковида-19 почев од ове године.
s
Фото: Youtube Printscreen

Компанија "Фајзер" је пре два дана затражила у САД "зелено светло" за свој лек "паксловид", наводећи да ће произвести 180.000 третмана до краја следећег месеца и најмање 50 милиона третмана до краја 2022. године.

"Овај обећавајући третман могао би да нам помогне да убрзамо излазак из ове пандемије, нудећи још једно средство за спасавање живота за људе који се разболе од ковида-19", изјавио је Гзавије Бесера, секретар америчког Министарства здравља.

Орални лек би могао да буде обећавајуће ново оружје у борби против пандемије, јер се може узимати као рани третман код куће како би се спречиле хоспитализације и смртни случајеви због ковида-19.

Компанија је раније овог месеца саопстила да је овај лек смањио за 89 одсто шансе за хоспитализацију или могућност смртног исхода код одраслих у ризику од развоја тешких симптома болести.

 

EUR/RSD 117.3216
Најновије вести