САД: Срушене статуе Кристофера Колумба и Џеферсона Дејвиса

ВАШИНГТОН: Статуе италијанског морепловца Кристофера Колумба и бившег председника Конфедеративних Америчких Држава Џеферсона Дејвиса срушене су током протеста против расизма и полицијске бруталности у савезним америчким државама Минесота и Вирџинија.
Protesti u SAD Foto: AP Photo/Ringo H.W. Chiu, Christine T. Nguyen/Minnesota Public Radio via AP, Evan Frost/Minnesota Public Radio via AP
Фото: Протести у САД Фото: AP Photo/Ringo H.W. Chiu, Christine T. Nguyen/Minnesota Public Radio via AP, Evan Frost/Minnesota Public Radio via AP

Учесници протеста, уз помоћ канапа, оборили су бронзану статуу Колумбу са каменог постамента у граду Сент Пол, испред Државног капитола Минесоте, преноси АП.

Ројтерс наводи да је у рушењу учествовали неколико десетина људи, предвођених индијанским активистом из Минесоте.

Учесници протеста рекли су да Колумба сматрају симоболом геноцида над Индијанцима.

Они су додали да су више пута покушали да уклоне статуу кроз политички процес, али да нису успели у томе.

Војници државне патроле, са шлемовима, који обезбеђују комплекс Капитола, стајали су на дистанци, али нису покушали да зауставе демонстранте, који су касније прославили рушење статуе певајући индијанске песме и свирајући бубњеве.

Војници су потом формирали линију како би заштитили срушену статуу да би она могла да буде уклоњена.

Сличан инцидент догодио се у Ричмонду, где су демонстранти срушили статуу конфедерацијског председника Џеферсона Дејвиса.

Припадници локалне полиције окружили су статуу, оборену на земљу на сред раскрснице, што се види и на објављеним снимцима и фотографијама.

Прошле недеље гувернер Вирџиније наредио је уклањање статуе једном од хероја Конфедеративних Америчких Држава, генералу Роберту Лију.

Судија је у понедељак објавио наредбу којом се званичници спречавају да уклањају споменике у наредних 10 дана.

Протести широм САД одржавају се након што је Афроамериканац Џорџ Флојд преминуо током полицијске акције у Минеаполису, када му је полицајац, иначе белац, коленом скоро девет минута притискао врат.

EUR/RSD 117.5836
Најновије вести