Сакупљено више новца од трошкова поправке Нотр Дама

ПАРИЗ: Донације сакупљене за обнову париске катедрале Нотр Дам, према првим проценама, далеко надмашују трошкове поправке. Од када је прошле недеље пожар уништио добар део катедрале Нотр Дам у Паризу, из целог света стижу донације за обнову катерале.
n
Фото: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Само 10 дана од када су се кров и део конструкције урушили у великом пожару 15. априла људи из целог света, али и милијардери обећали су да ће дати најмање 750 милиона евра, преноси Би-Би-Си.

Према једној процени француских грађевинских економиста, донације би могле далеко да премаше трошкове обнове. Неки критичари сматрају да је новац могао боље да се потроши на другом месту. 

Они који прикупљају новац и даље позивају људе да наставе са донацијама, а аргумент им је да се и даље не зна колико је новца потребно за обнову.

"Не можемо да кажемо људима да престану с донацијама ако и даље не знамо колико ће све то коштати", рекла је Лоранс Ливи из Фондације Наслеђе, институције која се бави заштитом француске културне баштине.

Синдикат грађевинских економиста у Француској је проценио да ће радови на поправци и рестаурацији Нотр Дама коштати максимално 600 милиона евра, без ПДВ-а. 

"Трошкови ће бити (најмање) око 300 милиона евра, а највише око 600 милиона евра, али нам треба два или три месеца да бисмо знали колико ће све тачно да кошта", рекао је председник синдиката Паскал Еслан. 

С обзиром да је катедрала у власништву државе, поправка неће моћи да буде финансирана од новца од осигурања.

Неке од реликвија и уметнина у Нотр Даму биле су осигуране, као и радници који су радили на обнови катедрале пре избијања пожара.

EUR/RSD 117.1804
Најновије вести