Савет ЕУ одбрио листу нових комесара

БРИСЕЛ: Савет ЕУ одбрио је нови сасатав Европске комисије на челу са председницом Урсулом фон дер Лајен.
eu
Фото: Tanjug (video)

Европски парламент ће 27. новембра дати и коначано ”зелено светло” да нова Комисија почне са радом од 1. децембра.У Савету ЕУ наводе да је усвојена листа особа које се предлажу за нове чланове Европске комсије са мандатом до 31. октобра 2024. године.

Листа, чињи је нацрт предложила именована председница Урсула фон дер Лајен, састоји од 25 комесара уз Жосепа Борела који је именован за шефа дипломатије ЕУ.Савет ЕУ констатује да Велика Британија и поред законских обавеза и договора није именовала свог кандидата за европског комесара.

”То не може да наруши редовно функционисање Уније и њених институција и стога не може представљати препреку именовању следеће Комисије како би она што пре започела са извршавањем читавог опсега својих законских овлашћења”, стоји у саопштењу Савета ЕУ.

У среду 27. новембра именовна председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен представиће Европском парламенту свој тим и програм за наредних пет година мандата.Европски парламентарци ће истог дана на пленарном заседању гласати за давање мандата целој Европској комисији укључујући и председницу, шефа дипломатије ЕУ и 25 комесара.

EUR/RSD 117.1709
Најновије вести