Север Данске у карантину због мутиране короне

КОПЕНХАГЕН: У региону на северу Данске уведене су мере карантина, након што су међу кунама узгајаним ради крзна потврђени случајеви заразе мутираним обликом корона вируса, преноси АП.
Kopenhagen, pixabay
Фото: pixabay.com

Премијер Данске Мете Фредериксен је рекао да је циљ мера да се спречи ширење заразе, а потез је уследио два дана након што је влада наредила одстрел 15 милиона куна које се ради крзна узгајају на 1.139 фарми у Данској.

Карантин је уведен у седам општина на северу Данске у којима живи око 280.000 људи.

Границе региона су затворене, јавни саобраћај укинут, а спортске и културне активности и догађаји суспендовани.

Ресторанима ће од сутра бити забрањено да раде, док ће ученици петог и виших разреда прећи на онлајн наставу од понедељка.

У друге општине моћи ће да одлазе само особе које обављају неко од кључних занимања, као што су полицијски службеници, лекари и разни званичници.

На грађане у региону је апеловано да се тестирају, а мутирана верзија корона вируса потврђена је код 12 особа - 11 на северу Данске и једне која живи на западу земље.

Данска је прошлог месеца отпочела са одстрелом милиона куна на северу земље, након што су на тамошњим фармама потврђени случајеви ковид-19.

Вирус је регистрован на најмање 216 фарми куна у Данској од 1.139 колико их укупно има.

Корона вирус константно мутира, а још увек не постоје докази да мутације представљају повећану опасност за људе.

Данска је највећи светски извозник крзна куна на свету, које углавном одлази у Кину и Хонгконг.

СЗО: Спречити биолошке ризике током екстерминације куна

ЖЕНЕВА: Светска здравствена организација (СЗО) изразила је забринутост због биолошких ризика у Данској где се, због масовног ширења корона вируса међу канадским кунама, спроводи масовна екстерминација тих животиња.

Руководилац сектора за техничка питања при СЗО Марија ван Керкхове изразила је забринутост због преношења корона вируса са кандских куна на људе и указала да је тај ризик знатно мањи код других животињских врста.

"Радимо са нашим регионалним центрима. Тамо где има узгајалишта кандских куна, настојимо да обезбедимо биолошки безбедан процес екстерминације и спречимо да се зараза преноси са животиња на људе", изјавила је Марија ван Керкхове, пренео Ројтерс.

EUR/RSD 117.3221
Најновије вести