Северна Македонија: НАТО застава се вијори испред владе

СКОПЉЕ: Македонски премијер Зоран Заев рекао је данас да је Северна Македонија успела да се са споредног балканског колосека врати на главни аутопут ка Европи.
zastava nato, twitter
Фото: twitter

Заев је, током свечане церемоније подизања заставе НАТО испред македонске владе, истакао да је његова отадзбина сада на правом путу ка напретку и развоју.

"Данас подижемо заставу НАТО, која заједно са европском и нашом, одређује будућност, не само наше генерације, већ и будућих поколења. То није само симболика, већ реалност. То је нова страна наше историје", рекао је македонски премијер.

Како је Заев истакао, његова земља је успела да се са споредног балканског колосека, где је чекала деценијама, врати на главни аутопут ка Европи.

"У периоду који следи бићемо директни учесници у најважнијем периоду од самосталности наше државе, у коме ћемо сами одлучивати о нашој будућности, али и са брзином којом ћемо достићи тај циљ", рекао је он.

Заев је оценио да је сада судбина у рукама македонског друштва који одређује своју будућност. 

Македонски премијер је нагласио да се у следећем периоду улази у комплексну етапу изградње државе према европским стандардима, те да нико више неће да је блокира споља. 

Македонија је потписивањем Споразума из Преспе са Грчком променила своје уставно име у Република Северна Македонија и на тај начин је разрешила деценијски спор који је имала властима у Атини. 

Спор око имена са Грчком био је кључна баријера на путу сада већ Северне Македоније ка НАТО и ЕУ. 

Са Преспанским споразумом власти у Скопљу су се обавезали да ће променити уставно име државе у Северна Македонија, док су се власти у Атини обавезали да ће одблокирати пријем Северне Македоније у НАТО и омогућити интеграцију државе у ЕУ. 

EUR/RSD 117.2771
Најновије вести