Сијарто: Значај НАТО је веома јасан у земљама Средње Европе

ВИЉНУС: Средњоевропске земље, међу којима и Мађарска, уверене су да ће НАТО наставити да делује као најснажнији и најуспешнији војни савез на свету, изјавио је у Виљнусу мађарски шеф дипломатије Питер Сијарто.
peter_sijarto/Tanjug
Фото: Tanjug

На састанку министара иностраних послова девет земаља Средње Европе, Сијарто је истакао да Мађарска тренутно има 830 војника у НАТО операцијама и антитерористичким мисијама широм света.

Значај НАТО је веома јасан у земљама Средње Европе које се налазе и на истоку и на западу, оценио је мађарски шеф дипломатије и подсетио да је Мађарска показала солидарност с балтичким државама пред изазовима који долазе са Истока, преноси агенција МТИ.

Последњих година 340 мађарских војника је учествовало у копненим операцијама и око 200 у надзору ваздушног простора изнад Балтика.

Сијарто је нагласио да Мађарска сматра да су изазови који долазе са југа од примарног значаја, јер десетине хиљада избеглица настоји да илегално уђу Европу.

Балканска рута би опет могла да се активира и наметне безбедносне ризике, јер илегална имиграција може отворити врата тероризму, упозорио је Сијарто.

Очекујемо да наши савезници озбиљно схвате ову претњу, апеловао је мађарски министар иностраних послова.

EUR/RSD 117.5784
Најновије вести