Сијарто: ЕУ не заинтересована за случај Груевског

БУДИМПЕШТА: Мађарски министар спољних послова Петер Сијарто, изјавио је да ни један колега из европских земаља није покренуо питање захтева за азил за бившег македонског премијера Николу Груевског, преноси македонски портал а1он.мк.
Peter Sijarto 2 Foto: Tanjug/video
Фото: Петер Сијарто Фото: Танјуг/видео

Сијарто је то рекао након јучерашњег састанка са министрима у ЕУ.Мађарски министар је поновио да је Груевски изразио зељу да поднесе захтев за азил у мађарској амбасади, али да тамошње власти нису учествовале у организовању његовог пута из Скопља до Будимпеште.

Он каже да су мађарски власти први пут добили сазнања о случају у једној од суседних земаља и да је Груевски „у складу са законом ушао у Мађарску и у складу са важећим националним и међународним законима, и тај прелазак границе је био потпуно легитиман.„Ни један колега из држава ЕУ није покренуо овај случај на јућерашњем састанку“, истиче Сијарто.

Он ће, са македонским колегом Николом Димитровим, имати билатерални састанак на маргинама Самита НАТО у Бриселу, почетком децембра.„Мађарска подршка Македонији није питање партијских или владиних симпатија“, рекао је Сијарто и још једном поновио став владе у Будимпешти  је питање захтева за азил од Груевског правно, а не политичко.

Миланов: Груевски ми се јавио и дао број телефона 

СКОПЉЕ: Еленко Миланов, један од чланова адвокатског тима бившег премијера Македоније, Николе Груевског, изјавио је да га је његов брањеник контактирао из Мађарске, још 13. новембра и дао му број телефона са којег могу да комуницирају. 

Миланов је за скопску тв Телму рекао да је то прјиавио суду и поручио да нема шта да крије, као и да македонско Министарство унутрашњих послова зна за све што постоји у његовом телефону.Он је рекао и да је уверен и да македонска полиција зна нови број телефона Груевског.

Адвокат је навео да га је Груевски контактирао телефоном у касним вечерњим сатима 13. новембра ове године, истог дана када је некадашњи председник македонске владе путем Фејсбука објавио да се налази у Будимпешти, где је затражио политички азил.Миланов је казао да је потом уследила њихова комуникација путем СМС порука у вези с правним питањима.

EUR/RSD 117.3323
Најновије вести