Следеће недеље пресуда каталонским сепаратистима?

МАДРИД: Врховни суд Шпаније планира да осуди каталонске сепаратисте на максимално 15 година затвора, због покретања референдума за отцепљење те покрајине од Шпаније, изјавио је један члан суда.
madrid
Фото: pixabay.com

Најистакнутијих 12 каталонских лидера оптужени су за бунт и злоупотребу јавних фондова, међутим нико неће бити окривљен и осуђен на много строжу казну за побуну, преноси Ројтерс.

Како се наводи, одлуку је једногласно донело седам чланова Врховног суда, а очекује се да ће је судије потписати следеће недеље, највероватније у понедељак.

Врховни судија Мануел Марчена одбио је да прокоментарише ту информацију, али је само рекао новинарима да је још увек све отворено јер је одлука неважећа док је не потпишу све судије.

Та одлука, наводи британска агенција, могла би да изазове снажне реакције у Каталонији, као и да још више искомпликује шпанску политичку сцену.

Девет од 12 каталонских лидера налази се у притвору скоро две године.

Државни тужилац их је оптужио за побуну, а за једног од њих, некадашњег заменика председника каталонске владе Ориола Ж|ункереса, затражио је 25 година затвора.

Ипак, наводи извор Ројтерса, суд планира да га осуиди на 13 до 15 година затвора, јер се бунт, за разлику од побуне, сматра нарушавањем јавног реда.

За време суђења каталонски лидери изјаснили су се да нису криви и да им се суди из политичких разлога.

Сепаратистичке странке позвале су становнике Каталоније на грађанску непослушност уколико њихови лидери не буду ослобођени.

EUR/RSD 117.5792
Најновије вести