Словачка земља са највише умрлих на 100.000 становника

БРАТИСЛАВА: Словачка је постала држава са највише преминулих у односу на број становника, након најновијег пораста броја оболелих због високозаразних сојева ковида.
Slovačka, Bratislava Foto:freeimages.com
Фото: freeimages.com

Упркос јаким рестриктивним мерама у претходних седам дана број преминулих на 100.000 становника је скочио са 1,68 на 1,78, показали су данашњи подаци Џонс Хопкинс универзитета.

Португалија је била на врху листе више од три недеље, па је пала на друго место са 1,48 преминулих на 100.000 становника.

"Најзначанији фактор због којег број нових случајева у Словачкој није пао је висока циркулација новог соја откривеног у Великој Британији", рекао је за АП Марек Мајдан, словачки епидемиолог из заменик ректора универзитета у Трнави.

Раније овог месеца, влада је саопштила да је високозаразни сој ковида из Британије постао доминантан у Словачкој, па тако чак 74 одсто новооболелих има ту врсту вируса.

"Локдаун, који је био ефикасан против ранијег соја, давао је резултате, али сада не даје против британског соја", оценио је Мајдан, док је министар здравља Марек Крајчи додао да је реч о невероватно великом проценту оболелих.

EUR/RSD 117.1277
Најновије вести