СМКД:Проглашена ванредна ситуацију, биће ангажована и војска

СКОПЉЕ: Влада Северне Македоније прогласила је ванредну ситуацију на нивоу читаве државе током наредних 30 дана, како би покушала да заустави ширење корона вируса.
makedonija
Фото: Tanjug

Влада ће предложити председнику да усвоји одлуку о ангажовању припадника војске у напорима за одговор на кризу, пренела је агенција МИА.

Осим тога, Министарство унутрашњих послова, Министарство одбране, Министарство здравља, војска, Кризни штаб и Управа за заштиту и спашавање ставиће на располагање своје своје ресурсе и капацитете.

Министар здравља Венко Филипче састао се у петак са власницима приватних болница у Скопљу. Они су поздравили одлуку и рекли да ће ресурсе својих болница ставити на располагање надлежним органима у склопу напора државе да се избори са пандемијом.

Ово је први пут да држава мора да направи реорганизацију са приватним здравственим институцијама у управљању кризом изазваном пандемијом, да боље дефинише услове и начине на који ће ресурси бити коришћени, а који би требало да буду формализовани на сутрашњем састанку, наводи се у саопштењу Министарства здравља.

Крижни штаб Северне Македоније одржаће сутра састанак како би размотрио нацрт плана за борбу против пандемије.

Болнице су готово сасвим попуњене, а Министарство здравља наводи да су у току напори да се обезбеде додатни капацитети за пријем ковид пацијената.

Број новозаражених и преминулих у Северној Македонији је и даље у порасту. Надлежни су данас потврдили да је од последњег пресека заражено 1.237 људи, а преминуло још 39.

Од почетка пандемије, потврђено је 52.449 случајева ковид-19. Оздравило је 30.952 пацијената, а преминуло 1.462.

EUR/RSD 117.5673
Најновије вести