Софија и Атина желе да смање ослањање на руски гас

АТИНА: Грчка и Бугарска потписале су данас споразум о учешћу Софије у изградњи планираног терминала за течни природни гас (ТПГ) на североистоку Грчке.
gasovod
Фото: Tanjug (T. Valič, arhiva)
Овај пројекат, који снажно подржавају Сједињене Државе, има за циљ да повећа енергетску диверзификацију у југоисточној Европи, региону који је, какао преноси агенција АП, у великој мери зависан од руског природног гаса.
 
Грчки премијер Киријакос Мицотакис и његов бугарски колега Бојко Борисов присуствовали су потписивању споразума према којем ће бугарска државна компанија Булгартрансгаз стећи 20 посто удела у грчкој компанији Гастрејд, која гради ТПГ терминал у близини грчке луке Алекандрополис.
 
"Ова велика инвестиција ће помоћи у реализацији нашег коначног циља да нашу најисточнију луку претворимо у глобално енергетско чвориште", рекао је Мицотакис.
 
"Бенефити су и геополитичке природе: ствара се нова осовина диверзификације рута природног гаса не само за Бугарску, већ и за централну Европу која више неће имати само један извор енергије", навео је он.
 
Бугарско учешће у овом подухвату надовезује се на одвојени пројекат гасовода који ће служити за транспорт гаса према северу.
 
Данашњој церемонији потписивања споразума присуствовао је и амерички амбасадор у Грчкој, Џефри Пјат.
 
Терминал у Александрополису требао би да почне с радом 2022. године.
EUR/RSD 117.2821
Најновије вести