Шолц: Преговори РУС и УКР да се наставе и буду конкретнији

БЕРЛИН: Немачки канцелар Олаф Шолц позвао је данас на наставак и конкретније преговоре између Русије и Украјине како би се брзо постигло мирно решење.
AP Photo/ Steffi Loos/ Pool/Olaf Solc
Фото: AP Photo/ Steffi Loos/ Pool/Olaf Solc

"Наш захтев је да се преговори поново покрену, да се преговори Русије и Украјине конкретизују, да се у њима врло брзо постигне договор. Не би требало да сада, после много хиљада мртвих људи, буде нових разарања. Напротив, сада морамо доћи до тачке у којој ће бити постигнут напредак у преговорима", рекао је он на заједничкој конференцији за новинаре са француским председником Емануелом Макроном у Берлину, упитан да прокоментарише говор руског лидера Владимира Путина на паради 9. маја.

Шолц је напоменуо да војна операција Руске Федерације траје већ неколико недеља и да је ''''због тога важно да кренемо веома брзо да окончамо рат'''', пренела је агенција РИА Новости.

"Наши захтеви су јасни - рат мора бити окончан, оружје мора да се ућутка, желимо да Русија повуче своје трупе. У вези с тим, важно је да нема новог раста ескалације. У сваком случају, што се територије тиче, шта ће се заправо десити у Украјини - то ћемо прецизније видети у наредним данима и недељама. Једно мора бити јасно, да је немогуће замислити да Украјина прихвати присилни мир, ситуацију у којој ће јој бити постављени услови, које она када је реч о суверенитету и територијалном интегритету не може да прихвати", додао је Шолц.

Крајем фебруара почеле су руско-украјинске консултације. Делегације су одржале два састанка лицем у лице у Белорусији, након чега је одлучено да се наставе свакодневно путем видеоконференције.

Крајем марта делегације су одржале још једну рунду разговора у Истанбулу.

EUR/RSD 117.4055
Најновије вести