Шпанија прогласила ванредно стање, Санчез: Чекају нас тешке недеље

МАДРИД: Шпанија је прогласила ванредно стање након што су у тој земљи 4.374 особе оболеле од корона вируса. Шпанско министарство спољних послова позвало је грађане да не путују у иностранство.
madrid, freeimages
Фото: Freeimages.com

Због повећаног броја отказивања летова и због ситуације повезане с корона вирусом у Шпанији, саветује се путницима да промене своје планове о путовању, преноси Хина.

Шпански премијер Педро Санчес прогласио је ванредно стање, па ће увести нове мере у борби против ширења корона вируса које би могле укључивати ограничење кретања становништва.

Сутра ћемо донети нове мере како би се мобилизовали сви ресурси у заштити становника од вируса. Војни, привредни, финансијски и други ресурси биће координирани. Изванредно стање трајаће петнаест дана, рекао је Санчес на ванредној конференцији у Мадриду која је каснила и на којој новинарима није било допуштено постављање питања.

У Шпанији 123 особе умрле су од укупно 4.374 оболеле.

Није искључено да ће Шпанија идуће седмице имати 10.000 заражених. Чекају нас тешке недеље. Ово је тек прва фаза у борби с којом се суочава свет, рекао је Санчес.

Од данас ће у Мадриду бити затворени сви кафићи, ресторани и дискотеке након што су већ од раније затворене школе, вртићи, факултети, музеји, позоришта и стадиони. У другим деловима земље такође су пооштрене мере.

Јавна телевизија ТВЕ у свом информативном програму позвала је становнике да остану код куће.

На улицама је мање људи, а данас је у Мадриду број путника подземном железницом пао за више од 50 посто у односу на исти дан прошле године.

У петак је више од 60 држава увело неки облик рестрикција за путнике који долазе из Шпаније.

EUR/RSD 117.5751
Најновије вести