Специјално тужилаштво покренуло истрагу против ВМРО-ДПМНЕ

СКОПЉЕ: Специјално тужилаштво Македоније покренуло је данас истрагу због могућег нелегалног финансирања дојучерашње владајуће ВМРО-ДПМНЕ, бившег премијера Николе Груевског, која је на власти била у протеклих 11 година. 
VMRO-DPMNE  Foto: VMRO-DPMNE
Фото: VMRO-DPMNE

За наводно прање новца главноосумњичени је лидер странке Груевски због тога јер је, према Специјалном тужилаштву, знао да се та странка финансира против закона, те да је самим тим починио, како се наводи, кривично дело "злоупотреба службеног положаја.

Поред Груевског, осумњичено је још 13 особа.Специјално тужилаштво тврди да део страначке имовине није служио у партијске сврхе, као што су пашњаци и поља.Од 2009. до 2015. године, странка је, како се наводи, закључила 71 купопродајни уговор о непокретностима, који су исплаћени незаконито стеченим парама.

Наводи се и да су уплатнице најчешће исписане истим рукописом."Постоји основана сумња да је странка новац присвајала кроз готовинска плаћања, при чему на уплатницама уношени нетачни подаци, те да је на тај начин узето 301,531,662 денари, односно скоро 4,9 милиона евра", рекла је Фатима Фетаи и Специјалног тужилаштва.

Поред Груевског међу осумњиченима су и директори Центра за ВМРО-ДПМНЕ Илија Димовски и Иво Котевски и генералних секретара, Емил Димитриев и Кирил Бозиновски.

EUR/RSD 117.3271
Најновије вести