Шта се налази у тајним документима о Епстајну?

ЊУЈОРК: Донедавно тајни, судски документи о милијардеру педофилу Џефрију Епстајну, који се убио у затвору прошле суботе, објављени су само дан пре његове смрти. 
4
Фото: EPA-EFE/JASON SZENES

Међу хиљадама страница докумената са којих је скинута ознака тајности су и имена неких од богатих и моћних мушкараца - политичара, тајкуна и других које оптужују да су заједно с Епстајном сексуално искоришћавали малолетне девојке, од којих су најмлађе имале 14 година. 

Истрага ће се сада, након Епстајнове смрти, највероватније усредсредити управо на оне за које се сумња да су му помагали да сексуално искоришћава малолетне девојке или су сами у томе учествовали.

А та би истрага могла, како се спекулише, да инкриминише неке од најмоћнијих и најбогатијих људи у Америци, пренео је портал Индекс.хр. 

Прва међу њима је 58-годишња Британка Гислејн Максвел, кћерка покојног медијског тајкуна Роберта Максвела и бивша Епстајнова девојка која је, према оптужбама, у ствари била његова главна сарадница у врбовању и подвођењу малолетних сексуалних робиња. 

Бивша домаћица у Епстајновој вили у Палм Бичу на Флориди описала је Макселову као "мадам куће". 

Судски документи су, наиме, и произашли из приватне тужбе коју је Епстајнова жртва Вирџиниjа Џиуфре Робертс поднела против Макселове.

Ова девојка, као и остале жртве, није могла да тужи Епстајна јер су на то изгубиле право у склопу судске нагодбе 2008, кад је Епстајн добио само 18 месеци затвора, током којег је слободно ишао на посао сваки дан и из којег је превремено пуштен на условну слободу, иако је већ тада откривено да је силовао десетине девојака. 

Али, зато је Џиуфре могла да тужи Макселову.

Иначе, у тужби, коју је поднела 2015, Џиуфре тврди да је била једна у низу Епстајнових "сексуалних робиња" и да су је Епстајн и његови партнери искоришћавали, односно силовали у његовим вилама у Њујорку, Њу Мексику, Палм Бичу на Флориди и на његовом приватном острву Литл Сеинт Џејмс на Карибима, прозваном "Педофилско острво" или "Острво оргија".

У исказу који је Џиуфре дала, помињу се и нека имена Епстајнових партнера у злочину: финансијер Глен Дабин, бивши сенатор Џорџ Мичел, бивши гувернер Новог Мексика Бил Ричардсон, покојни научник са МИТ Марвин Мински, али и британски принц Ендрју. 

Нико од њих није службено оптужен, барем засад, а сви поричу оптужбе које је изнела Џиуфре.

Она помиње и да су је силовали "један принц" и "један страни председник", али да се не сећа њихових имена - само да је председник "шпански", што међутим, може значити и да је из неке од земаља шпанског говорног подручја.

Тужба коју је Џиуфре поднела против Максвелове решена је нагодбом 2017. под јавности непознатим условима, али суд је ипак одлучио да се већи део докумената везаних уз случај може објавити. 

У ствари, то је само први пакет докумената који ће бити објављен.

"Мој цели живот вртео се око тога да задовољавам ове мушкарце и чиним Гислејн и Џефрија сретним. Читав њихов живот вртео се око секса", рекла је Џиуфре адвокатима у свом исказу.

Била је присиљена да учествује "у оргији с бројним другим малолетним девојкама", стоји у документима тужбе. 

Џиуфре тврди и да је, осим са Епстајном, "била присиљена на сексуалне односе са британским принцем Ендрјуом док је била малолетна" и то баш на "Педофилском острву". 

Портпарол Бакингемске палате саопштио је како се "одлучно пориче да је војвода од Јорка имао било какав сексуални контакт или везу са Вирџинијом Робертс".

Међутим, зна се да је принц Ендрју често био гост на Епстајновим забавама, а из тог раздобља постоји и фотографија на којој су он и малолетна Џиуфре загрљени и насмејани. 

 

EUR/RSD 117.5878
Најновије вести