Стејт департмент окончао истрагу о мејловима Хилари Клинтон

ВАШИНГТОН: Стејт департмент окончао је интерну истрагу коришћења адресе приватне електронске поште бивше америчке државне секретарке Хилари Клинтон и утврдио преступе укупно 38 особа.
klinton, tanjug ap
Фото: Tanjug (AP Photo/Mary Altaffer)

Како преноси АП, од тих 38 особа, неки би могли да се суоче са дисциплинским поступком.

Истрагом покренутом пре више од три године утврђено је да је тих 38 особа одговорно за укупно 91 случај слања поверљивих података из личног именика Хилари Клинтон, наведено је у писму које је ове седмице послато републиканском сенатору Чаку Греслију.

Њих 38 су актуелни службеници Стејт департмента, који нису идентификовани.

Прекршаји ће бити евидентирани у њиховим досијеима и могли би дисциплински одговарати, али још није познато на који тачно начин.

Упркос томе што су у извештају утврђене неправилности - наведено је да истражитељи нису дошли до, како је наведено, убедљивих доказа о системском, намерном погрешном коришћењу поверљивих информација.

Наведено је међутим да је употреба приватног имејл налога Хилари Клинтон утицала на угрожавање тајности података.

Истрага је обухватила укупно 33.000 електронских порука Хилари Клинтон након што су информације из њене привате преписке почеле да цуре у јавност. Истражиоци су објавили да су утврдили укупно 588 прекршаја у вези са поверљивим информацијама - док то није било могуће утврдити у 497 случајева.

У извештају је закључено да коришћење личне електронске поште за обављање званичних послова повећава степен ризика од компромитације јер приватни систем није могуће надзирати и контролисати упаде у мрежу - на нивоу заштите мреже Стејт департмента.

Преглед електронске поште Хилари Клинтон почели су 2016. пошто су у јавност процуреле 22 поруке са њеног приватног имејла и сервера означене строгом тајном.

Хилари Клинтон се тада кандидовала у председничкој трци у којој јој је против кандидат био актуелни председник САД Доналд Трамп.

Та прича је иначе, подсећа Глас Америке, постала лајтмотив Трампове председничке кампање.

Генерални инспектор Секретаријата правде тада је објавио да истражиоци ФБИ нису пронашли доказе да је сервер хакован, док је један неименовани форензичар тада поручио да је прилично уверен да се није догодио никакав упад.

Џејмс Коми, тадашњи директор Федералног истражног бироа Клинтон је означио изузетно непажљивом због тога што је користила приватну комуникацију И сервер за обављање званичних државних послова, поручивши да ће се ФБИ уздржати од покретања поступка.

Чак Гресли, републиканац из Ајове, истрагу је започео 2017. године док је био на функцији председника Одбора за правоосуђе Сената.

Био је изразито критичан односом Клинтонове према поверљивим информацијама и залагао се да буде административно кажњена.

EUR/RSD 117.0612
Најновије вести