Ступило на снагу ограничење цена руских нафтних деривата

БРИСЕЛ: Ограничење цена руских нафтних деривата, које су увеле Г7, ЕУ и Аустралија, ступило је данас на снагу.
nafta
Фото: Freeimages, ilustracija

Европски увозници су већ смањили руски удео у увозу нафтних деривата на 27 одсто у децембру са више од половине пре почетка рата у Украјини, јавио је АП. Амерички добављачи су истовремено повећали испоруке на рекордне нивое, са 34.000 барела дневно на почетку 2022. на 237.000 барела дневно до сада у јануару, наводи С&П глобал.

Нови капацитети рафинерија, који ће ове године бити пуштени у рад у Кувајту и Саудијској Арабији и следеће године у Оману, такође могу помоћи у замени руских нафтних деривата. Индија је још један потенцијални извор за нафтне деривате, а Русија, с друге стране, мора да нађе нове купце, указује америчка агенција. Глобална тржишта ће морати да се прилагоде новонасталој ситуацији после ограничења цена руских нафтних деривата и могло би доћи до краткотрајног скока тих цена, упозоравају аналитичари. Танкери ће имати дужи пут транспорта до Европе из САД, Блиског истока или Индије него из руских лука на Балтичком мору. Повећање цена горива је главни фактор за велики скок инфлације у Европи. Група седам најбогатијих земаља Г7, ЕУ и Аустралија увели су ограничење цена за руски дизел и друге нафтне деривате у оквиру санкција према Русији због напада на Украјину.

Мера следи након ранијег ограничења цене руске нафте, за коју су ЕУ, Г7 и Аустралија поставили горњу границу цене сирове нафте од 60 долара по барелу од 5. децембра. Коалиција је саопштила у петак да је поставила горњу границу цена од 100 долара по барелу за производе којима се тргује уз премију у односу на нафту, углавном дизел, и 45 долара по барелу за производе којима се тргује уз попуст, као што су мазут и прерађена нафта. Г7 је саопштила да ће у марту ревидирати одлуку о ограничењу цене руске нафте која је ступила на снагу 5. децембра.

EUR/RSD 117.1804
Најновије вести