Суд: Асанж крив због кршења правила пуштања уз кауцију

ЛОНДОН: Оснивач Викиликса, Џулијан Асанж, проглашен је данас, пред судом у Вестминстеру, кривим, због кршења услова за пуштање уз кауцију, за шта му је запрећена затворска казна од 12 месеци. 
Dzulijan Asanz Foto: Youtube/printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Максимална затворска казна која може да се изрекне у том суду износи 12 месеци, напомиње Ројтерс.
Судија је рекао да ће Асанж поново бити изведен пред суд 12. јуна, када ће се разматрати захтев САД за његово изручење. 

Асанж, који је данас ухапшен у амбасади Еквадора у Лондону, изјаснио се претходно да није крив што се није предао судским органима.
Оснивач Викиликса појавио се на суду у Лондону јер се тамо разматра захтев САД за његово изручење због кривичних пријава за објављивања више десетина хиљада тајних владиних докумената. 

Адвокат који представља америчку администрацију изјавио је да је Асанж ухапшен на основу два налога - прво зато што се није појавио пред судом, а друго зато што је узвикивао: "Ово је незаконито, не идем!"

Асанжов адвокат је истакао да он није имао шансе да се брани пре укидања азила и да је првобитни судија у том случају био пристрасан.  
Асанж је, по доласку у суд, поздравио своје присталице који су заузелии јавну галерију у вестминстерском суду и показао им подигнут палац. Он је, обучен у црно одело и "поло" мајицу, мирно седео и читао књигу Гора Видала, америчког књижевника који је био познат по оштрој критици политике САД, док је чекао своје адвокате.

Асанж је ухапшен пошто му је влада Еквадора укинула азил.

Председник Еквадора Ленин Морено рекао је да је његова земља укинула азил Асанжу након што је он више пута прекршио међународне конвенције.
У еквадорској амбасади Асанж се налазио од 2012. године, како би избегао изручење Шведској која га терети за сексуално злостављање.
Асанж негира оптужбе и страхује да ће га Шведска предати властима САД како би се суочио са њиховим оптужбама за обелодањивање војних и дипломатских докумената.

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести