Судија: Нема разлога да се обустави процес против Асанжа

ЛОНДОН: Судија Ема Арбутнот одбила је данас да обустави судски процес који се води против оснивача "Викиликса" Џулијана Асанжа.
asanz EPA/ANDY RAIN
Фото: EPA/ANDY RAIN

Асанж је сада, како наводи Ројтерс, у правном и дипломатском ћорсокаку - нема излаз из амбасаде Еквадора у којој се налази последњих шест година.
Он за све то време није напуштао зграду амбасаде Еквадора, а његови адвокати су казали да није у интересу правде да га траже и процесуирају.
Асанж је на Твитеру поручио да има три месеца да уложи жалбу, али није нагласио да ли ће то урадити.

Такође је навео да у судској одлуци има "значајних грешака".
Асанж је изгубио процес пред судом у Лондону, који је одлучивао да ли је у интересу правде да предузме правне кораке против њега, јер није поштовао одредбе условне слободе 2012. године.

"Узимајући у обзир факторе за и против... сматрам да је хапшење пропорционалан одговор, иако је Ашанж ограничио своју слободу већ неколико година", рекла је судија Ема Арбутнот у својој пресуди у Вестминстерском суду, а преноси Ројтерс.
Она је Асанжа описала као човека који "жели да наметне своје услове на путу правде", те да се чини да сматра себе човеком изнад закона, а да жели правду само ако то иде у његову корист. 

Такође, она је додала да није приметила да је његов страх од тога да ће га шведске власти испоручити САД "разуман".
За време доношења пресуде мала група Асанжових присталица стајала је испред суда држећи транспаренте на којима је писало "Ослободите Асанжа".
Асанж је побегао у амбасаду Еквадора 2012. године како би избегао изручење Шведској, која га је тражила због наводног силовања, што је он порицао.
Шведска је одбацила случај у мају прошле године, међутим, у Великој Британији је и даље на снази налог за његово хапшење због кршења одредби условне слободе.

Domenico
14.02.2018 • 12:42
Kakva farsa :-(
EUR/RSD 117.5559
Најновије вести