СУКОБИ У ФРАНЦУСКОЈ: Најмање 667 особа ухапшена, нови хитан састанак владе

ПАРИЗ: Најмање 667 особа ухапшена је широм Француске због учешћа у насилним немирима због убиства алжирског тинејџера у предграђу Париза, а француски председник Емануел Макрон одржаће данас нови хитан састанак владе о том питању.
f
Фото: Tanjug/AP Photo/Aurelien Morissard

Широм Француске нереди су избили трећу ноћ заредом због убиства алжирског тинејџера кога је убио полицајац у уторак у Нантеру због тога што није зауставио аутомобил, пренео је Ројтерс.

Поједини градови су чак предузели превентивне мере да би избегли нове инциденте, јавила је телевизија БФМ. 

Полицијски час је уведен у Кламару, Медону и Компјењу од 21 или 22 сата увече до 6 сати ујутру, у појединим случајевима до следећег понедељка.

Трамваји и аутобуси у Ил де Франсу престали су да саобраћају у среду у 21 сат. 

У Нантеру је организован марш белаца због убиства 17-годишњег  тинејџера, а у поворци је било више од 6.000 људи и било је неколико подметнутих пожара, као и других инцидената.

На протесту у Марсељу на полицајце је отворена минобацачка ватра када је један полицајац повређен и пребачен у болницу. Излози продавница су такође разбијени током немира, а објекти су опљачкани. Елитна јединица Националне полиције мобилисана је у Лиону, Рубеу и Бордоу.

У Греноблу је на аутобусе отворена минобацачка ватра, а агенти јавног превоза су тада искористили своје право на повлачење из саобраћаја, сазнаје БФМТВ из синдикалног извора. У неким градовима гађане су владине зграде. У Ремсу је нападнута и опљачкана полицијска станица. У Авињону демонстранти су покушали да запале станицу општинске полиције, а  молотовљев коктел бачен је на полицијску канцеларију у Поу.

У насилним немирима у Француској ноћас је повређено 249 полицајаца и жандарма, саопштило је Министарство унутрашњих послова. Ниједан полицајац или жандарм није теже повређен, преноси БФМ ТВ. Власти су мобилисале укупно 40.000 полицајаца широм земље, укључујући 5.000 у Паризу.

EUR/RSD 117.1677
Најновије вести