СЗО: Ниско поверење у неке податке Синофарма, али високо у заштиту вакцине

ЖЕНЕВА: Стручњаци Светске здравствене организације (СЗО) изразили су "врло ниско поверење" у податке кинеског Синофарма о његовој вакцини против ковида-19 у погледу ризика од озбиљних нежељених ефеката код појединих пацијената, наводи се у документу у који је агенција Ројтерс имала увид.
vakcina korona pix
Фото: Pixabay.com

СЗО је, међутим, истовремено изразила "пуно поверење" у способност вакцине да спречи заражавање корона вирусом.

"Уверени смо да су две дозе BIBIBP-CorV вакцине ефикасне у спречавању заражавања ковидом-19", наводи се у документу, али се истовремено указује на "празнине у доказима", као што су подаци о заштити од тешких обољења, о безбедности употребе вакцине код трудница и старијих особа, као и о процени ретких нежељених ефеката.

"Имамо врло мало поверења у квалитет доказа о ризицима од нежељених ефеката", наводи се у документу СЗО.

Документ о "процени података" је припремила Стратешка саветодавна група стручњака СЗО (САГЕ) за овонедељну ревизију Синофармове вакцине, која је одобрена у 45 земаља и јурисдикција за употребу код одраслих, и која је дата у 65 милиона доза.

Струњaци прегледају податке и дају препоруке о политици и дозама повезаним са вакцином.

Документ укључује резимеа података из клиничких испитивања у Кини, Бахреину, Египту, Јордану и Уједињеним Арапским Емиратима.

Ефикасност вакцине у фази 3 клиничких испитивања у више земаља била је 78,1 одсто након две дозе, наводи се у документу. То је мали пад у односу на 79,34 одсто колико је раније објављено у Кини. Анализа САГЕ је припремљена јер техничка саветодавна група СЗО тренутно разматра Синофармову вакцину за хитну употребу.

То би, како оцењује Ројтерс, не само отворило пут за њену употребу у оквиру Ковакса, глобалне платформе за расподелу вакцина, већ би такође пружило кључну међународну подршку вакцини произведеној у Кини.

 

EUR/RSD 117.1933
Најновије вести