СЗО: Укидати мере за међународна путовања, одредити приоритет

ЖЕНЕВА: Светска здравствена организација поручила је државама широм света да би требало да постепено укидају мере за међународна путовања, на основу темељне процене ризика, а да би приоритет требало да дају хитним случајевима.
korona
Фото: pixabay.com

СЗО је препоручила да приоритет треба да буду путовања због хитних случајева, хуманитарне акције, путовања неопходног особља и повратак у матичну државу.

Пораст броја заражених у многим деловима света приморао је многе земље да поново уведу ограничења на путовање, подсећа Ројтерс.

СЗО сада позива све државе да направе сопствене анализе ризика и користи и одреде приоритете, пре него што наставе са међународним путовањима.

Та агенција УН наводи да би, при доношењу одлука, државе требало да узму у обзир епидемиолошку ситуацију на локалном нивоу и образац преношења, национално здравље, као и друштвене мере које су на снази.

СЗО додаје да, уколико земље одлуче да ставе у карантин све путнике по доласку, то морају да ураде након процене ризика и разматрања локалних околности.

Упозорава и да не постоји "нулти ризик" када се разматра могућност увоза или извоза случајева корона вируса у међународним путовањима.

EUR/RSD 117.5723
Најновије вести