Тегелтија: Имам сазнања о сценарију рушења ВСТС

САРАЈЕВО/БАЊАЛУКА: Председник Високог судског и тужилачког савета БиХ, Милан Тегелтија, потврдио је да има сазнања о сценарију рушења ВСТС-а.
с
Фото: pixabay.com

Навео је да је у јавности прилично неприметно прошао део из најновије декларације СДА који је идентификовао ВСТС као проблем за ту политичку странку и којом се тражи његова реформа.

Он је, поводом текста, који је објавила потпредседник ВСТС-а БиХ, Ружица Јукић, да је добила информацију о сценарију како би требало да изгледа рушење ВСТС-а, рекао да су и до њега дошла слична сазнања из озбиљних међународних кругова, због чега не може искључити постојање таквих идеја.

Тегелтија је истакао да је ВСТС једина институција БиХ која се спомиње у декларацији СДА и чија се реформа тражи, а пре тога констатује одговорност ВСТС-а за процесуирање бошњачких генерала за ратне злочине и, како то они тврде, "тренд уклањања Бошњака" са руководећих места у правосуђу БиХ.

"Када водећа политичка странка у Федерацији БиХ и једна од највећих у БиХ, у овом случају СДА, као програмски циљ постави реформу ВСТС-а, онда све такве претње и настојања треба узети озбиљно", рекао је Тегелтија.

Када је реч о односу са међународним представницима, Тегелтија наглашава да ВСТС у овом сазиву никада неће прихватити сервилност као начин рада, пренео је сарајевски портал Кликс.

Јукићева је написала на свом фејсбук профилу да је добила информацију о сценарију како би требало да изгледа рушење ВСТС.

"Ових дана дошла је до мене информација о плану појединих амбасада да (Муриз) Мемић, (отац страдалог младића Џенана), одржи састанак са главним тужиоцем Горданом Тадић, а након тога протесте и да се каже да је за све крив ВСТС БиХ", навела је Јукићева.

Она тврди да ће независни експерт ЕУ Рајнхард Прибе доставити извештај који ће бити лош по правосуђе, те да ће заједно са америчком Амбасадом тражити од високог представника Валентина Инцка да искористи бонска овлашћења према ВСТС-у и распусти га.

EUR/RSD 117.5863
Најновије вести