Трамп укинуо посебан статус за Хонгконг

ВАШИНГТОН: Амерички председник Доналд Трамп потписао је извршну уредбу којом се укида преференцијални економски третман за Хонгконг након што је Кина увела у тој области нов закон о безбедности.
hongkong
Фото: Tanjug (AP Photo/Vincent Yu)

"Хонгконг ће сада бити третиран исто као континентална Кина", рекао је Трамп.

То значи да ће компаније са седиштем у Хонгконгу сада морати да преиспитају шта ће ова одлука значити за њихово пословање.

"Нема посебних повластица, нема посебног економског третмана и извоза посебних технологија", рекао је председник САД који је још у мају први пут најавио такав потез, преноси ББЦ.

Трамп је такође потписао закон о увођењу санкција кинеским званичницима који, тврди, крше права у Хонгконгу, а Кина је најавила одговор.

Са друге стране, Закон о аутономији Хонг Конга који је Конгрес почетком ове недеље једногласно усвојио, а он данас потписао, даје америчкој администрацији снажне нове алате за позивање на одговорност оних који крше људска права.

Кинеско министарство спољнх послова је у саопштењу осудило најновије потезе САД-а, позивајући Вашингтон да престане да се меша у унутрашње ствари Кине.

"Кина ће предузети потребне мере како би заштитила своје легитимне интересе", наводи се у саопштењу.

EUR/RSD 117.3739
Најновије вести