Трамп: Уводимо моћне санкције Ирану

ВАШИНГТОН: Амерички председник Доналд Трамп изјавио је да ће САД одмах увести нове санкције Ирану као одговор на синоћни ракетни напад на две америчке базе у Ираку.
tramp
Фото: Tanjug (AP Photo/Evan Vucci)

Трамп је у обраћању нацији рекао да ће те "моћне санкције" остати на снази док Иран не напусти своје нуклеарне амбиције и не престане да подржава тероризам, преноси АП.

Председника САД каже да ће тражити од НАТО-а да се више ангажује на Блиском истоку.

Трамп је рекао и да ниједан амерички војник није повређен приликом напада Ирана на две америчке базе у Ираку, као и да је причињена минимална штета, преноси CNN.

"Немамо последица. Сви наши војници су на безбедном и причињена је минимална штета на нашој војној бази", рекао је Трамп.

Према његовим речима, америчке снаге су спремне на све, али за сада се чини да се Иран повлачи.

"Чини се да се Иран повлачи, што је добро за све стране и веома добра ствар за свет", рекао је Трамп.

Према његовим речима, док је он председник, Ирану никада неће бити дозвољено да има нуклеарно наоружање.

"Морамо сви заједно да радимо и да направимо споразум са Ираном како би свет био нбезбедније и мирније место", рекао је Трамп.

Како је додао, од када је преузео функцију председника, САД су постале енергетски независне.

"Ми смо први произвођач нафте и природног гаса у свету. Независни смо и не треба нам нафта са Блиског истока", рекао је он.

Након 10-минутног обраћања нацији Трамп није одговарао на питања новинара, али је послао поруку грађанима Ирана у којој им је пожелео блиставу будућност.

"Желимо да имате блиставу будућност какву заслужујете. Просперитет код куће и склад са народима света. САД су спремне да прихвате мир са свима који га траже", рекао је Трамп на крају.

EUR/RSD 117.3078
Најновије вести