Трампов штаб уложио жалбе на гласање у више држава

ВАШИНГТОН: Изборни штаб председника САД Доналда Трампа поднео је жалбе у Пенсилванији, Мичигену и Џорџији, постављајући темеље за оспоравање гласања у државама у којима заостаје за демократом Џоом Бајденом у лову на 270 гласова електора потребних за победу у Белој кући.
donald tramp, Tanjug/AP
Фото: Танјуг/AP

Нове жалбе, које се придружују постојећим републиканским тужбама у Пенсилванији и Невади, захтевају бољи приступ посматрача штаба локацијама на којима се гласачки листићи обрађују и броје, и изражавају забринутост због гласања у одсуству, саопштено је из штаба, преноси АП.

Агенција је јуче пренела вести о победи демократе Џоа Бајдена у Мичигену.

Невада, Пенсилванија и Џорџија су неодлучни.

Трампов штаб такође покушава да интервенише у случају Пенсилваније на Врховном суду који се бави питањем да ли гласачки листићи добијени до три дана након избора могу да се броје, рекао је заменик менаџера кампање Џастин Кларк.

Републиканци су такође најавили да ће тражити поновно бројање у Висконсину, држави у којој је АП такође јуче прогласио Бајдена за победника.

Менаџер кампање Бил Степијен навео је "неправилности у неколико округа у Висконсину", не наводећи детаље.

Бајден је јуче изјавио да пребројавање треба да се настави у свим државама, додајући: "Нико нам неће одузети нашу демократију, ни сада, ни никада".

Изборни званичници наставили су да броје гласове широм земље, што је нормалан процес наредног дана након гласања, пише АП.

За разлику од претходних година, државе су се бориле са лавином гласачких листића због страховања од личног гласања током пандемије.

Најмање 103 милиона људи гласало је прерано, било поштом или лично, што представља 74 одсто од укупног броја гласова на председничким изборима 2016. године.

Трампов штаб навео је да позива на привремено заустављање бројања у Мичигену и Пенсилванији све док се не пружи "смислен" приступ на бројним локацијама и не дозволи преглед гласачких листића који су већ отворени и обрађени.

EUR/RSD 117.5811
Најновије вести