Турска полиција ухапсила 46 особа због напада у Истанбулу

АНКАРА: Истанбулска полиција саопштила је данас да је ухапсила 46 особа у вези с нападом у централној трговачкој улици, у којем је погинуло шест људи, као и да је међу приведеним Сиријка Ахлам Албашир која се сумњичи да је подметнула бомбу.
policija, pixabay
Фото: pixabay.com, ilustracija

Током првог саслушања, осумњичена жена је рекла да су је обучавали курдски екстремисти у Сирији и признала да је ушла у Турску кроз регион Африн на северозападу Сирије, саопштила је полиција, преноси Ројтерс.

Министар унутрашњих послова Турске Сулејман Сојлу је изјавио раније да је наређење за напад на истанбулску авенију Истиклал издато у Кобанију, граду на северу Сирије, где су турске снаге последњих година изводиле операције против фракције сиријских Курда ИПГ, преноси Ројтерс.

"Сматрамо да је инструкција за напад стигла из Кобанија", рекао је Сојлу, и навео да је бомбаш прошао кроз Африн, још један регион на северу Сирије.

Педесетак људи је отпуштено из болнице након јучерашњег напада, али постоји забринутост да би Турска могла бити мета других бомбашких напада, као и 2015. и 2017. године када је изведена серија сличних терористичких акција.

Истанбул је у прошлости био на мети курдских екстремиста, припадника левичарских организација.

EUR/RSD 117.2018
Најновије вести