У Багдаду у експлозији и сукобима на два трга петоро мртвих

БАГДАД: Најмање петоро људи је погинуло, а 10 рањено данас у експлозији и сукобима полиције и демонстраната на два трга у Багдаду.
w
Фото: Tanjug (AP Photo/Khalid Mohammed)

Најмање две особе су погинуле, а 10 их је рањено када је на багдадском тргу Тајаран дошло је до експлозије импровизоване направе,

Импровизована бомба експлодирала је на тргу, рекли су званичници полиције и болнице.

На оближњем главном тргу Тахрир, епицентру антивладиних протеста у престоници, ирачке снаге безбедности бациле су сузавац и отвориле ватру на окупљене демонстранте, а том приликом убијене су три особе.

Ројтерс наводи да за сада није јасно да ли је експлозија повезана са антивладиним протестима који се десавају на тргу Тахрир, удаљеном 500 метара.

Раније су се демонстранти више пута прегруписали из облака сузаваца борећи да сруше бетонски зид који је блокирао прилаз тргу Хилани.

Снаге сигурности поставиле су баријеру како би демонстранте спречиле да пређу мост који води до утврђене Зелене зоне, седишта владе и многих страних амбасада.

У протекла 24 сата убијена су четири демонстранта око трга, центра свакодневних сукоба.

Најмање 320 људи је погинуло, а на хиљаде је повређено од почетка протеста 1. октобра када је хиљаде људи изашло на улице због распрострањене корупције, недостатка радних места и лоших јавних служби упркос нафтном богатству земље.

Неколико сати пре избијања сукоба, велики ајатолах Али ал-Систани изразио је своју подрску демонстрантима у проповеди, рекавши да ниједан њихов захтев до сада није испуњен и да изборна реформа треба да буде приоритет.
 

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести