У Црној Гори 60 новозаражених, преминула једна особа

ПОДГОРИЦА: У Црној Гори је у последња 24 сата потврђено 60 нових случајаве коронавируса на основу 431 тестираног узорка, а преминула је једна особа, саопштио је Инсититут за јавно здравље.
crna gora
Фото: Tanjug (screenshot/vijesti.me, Savo Prelević)

Највише новозаражених је у Подгорици, 30, а следи Бијело Поље са 13, преносе Вијести.

Укупан број активних случајева у Црној Гори тренутно износи 1.762.

Од почетка године укупан број регистрованих случајева инфекције новим корона вирусом је 3.258.


Карантин и изолација скраћени на 14 дана

Национално координационо тело за заразне болести (НКТ) у Црној Гори одлучило је да скрати време самоизолације и институционалне изолације са сада прописаних 21 дан на 14 дана.

Одлука је донета на предлог Института за јавно здравље у складу са међународним препорукама и праксом која је већ на снази у већини држава Европске уније, у Великој Британији, САД, Јапану, преносе Вијести.

Најновији научни докази указују да је заразност оболелих знатно краћа него што се првобитно сматрало те да су пацијенти заразни дан или два пре појаве симптома, да заразност расте са појавом симптома, да је највећа током прва два дана присуства симптома да би након тога полако опала и изгубила се током првих десет дана болести код оних пацијената који су имали благе симптоме, наводи се у саопштењу НКТ.

Заразност асимптоматских случајева, додаје се, очигледно траје и краће.

Ово указује да пацијенти који нису имали симптоме, а код којих је прошло најмање 14 дана од узимања узорка за тест који је био позитиван, не представљају опасност по своје окружење те самим тим не постоји потреба за њиховом самоизолацијом након 14. дана, објашњава НКТ.

Мера самоизолације се укида лицима којима је на дан ступања на снагу ове мере истекло 14 дана трајања самоизолације, а најмање три дана немају симптоме ни знакове инфекције.


Укупан број смртних случајева повезаних са ковидом-19 од почетка јуна је 42, а од почетка године 51.

EUR/RSD 117.5802
Најновије вести