Европске реформе ауторских права на интернету корак ка цензури?

СТРАЗБУР: Европски парламент усвојио је данас прелиминарну уредбу о измени правила о ауторским правима старим 20 година, који ће натерати компаније попут "Гугла" да плате издавачима и уметницима за коришћење онлајн њиховог рада. 
Evropski parlament  Foto: EPA/OLIVIER HOSLET
Фото: EPA/OLIVIER HOSLET

За предлог закона гласало је 348 наспрам 274 посланика, док је њих 36 било уздржано. 

Међутим, предлог закона, који тек треба да одобре 28 држава чланица, наишао је на критике јер се њиме, како се тврди, гуши слобода и креативност на на интернету.

АП наводи да је најконтроверзнији део предлога онај који захтева да компаније, као што су "Јутјуб" и "Фејсбук", преузму одговорност за садржај заштићен ауторским правима, који се објављује на њиховим платформама. 

Противници тврде да ће то ограничити слободу говора, угрозити креативност на интернету и приморати сајтове да инсталирају филтере. 

Убрзо по усвајању уредбе, огласила се компанија "Гугл", која је навела да ће реформе ауторских права Европске уније проузроковати "праву несигурност" и нанети штету креативним и дигиталним економијама Уније. 

Европска комисија почела је овај процес пре две године у покушају да се заштити европско културно наслеђе и осигура да издавачи, емитери и уметници приме правичну накнаду од великих онлајн компанија, додаје Ројтерс. 

Више десетина хиљада људи марширало је током викенда градовима широм Немачке у знак протеста против планираних реформи аутоских права, страхујући да ће оне довести до цензуре на интернету.                                             

EUR/RSD 117.5717
Најновије вести