Европа у „црвеном“, оборен топлотни рекорд

ФРАНКФУРТ: Европа је на ивици великог топлотног удара, а упозорења о драстичном порасту температуре објављена су у Холандији и Немачкој, Белгији и Француској, док се у Лондону - где је данас било 33 степена Целзијуса - предвиђа да ће ове седмице жива у термометру премашити 35 Целзијуса, неспојивих са уобичајеном климом на острву.
vrucina
Фото: Epa (Riccardo Antimiani)

Немачка се данас приближила новом топлотном рекорду, а метеоролози су објавили упозорења да се температура у западном Бону ближи 40. степену на Целзијусовој скали.

У Сарској, у граду Велингену предвиђа се пораст температуре на 40,3 Целзујуса, јавља ДПА, позивајући се на немачку националну метеоролошку службе (DWD).

Достигне ли се та температура, биће то једнако тренутном рекорду у Немачкој, забележеном 2015. године у баварском граду Кицингену.

Агенције наводе да је метеоролошка станица у Бону данас око 14 часова измерила 39,2 степена Целзијуса.

Немачки метеоролози предвиђају да ће температуре бити неуобичајено високе чак и у планинским пределима и подручјима велике надморске висине, преноси ДПА.

У француском граду Бордоу јуче је, са 41,2 степена, премашен рекорд из 2003. године, када је било измерено 40,7 степени, пренео је Би-Би-Си.

Због високог присуства озона од данас је уведена забрана вожње, широм Француске температуре би током недеље могле достићи 40 степени, док су за главни град Париз прогнозирана чак 42 степена Целзијуса.

Жестоке температуре у многим крајевима Европе до краја ове седмице метеоролози су најављивали још прошле недеље, прогнозирајући нове температурне рекорде и у државама у којима нису чести температурнми испади, попут Белгије, Холандије и Немачке.

EUR/RSD 117.3378
Најновије вести