У САД нова странка републиканаца?

На десетине бивших републиканских званичника, који сматрају да странка није спремна да се супротстави бившем председнику Доналду Трампу, преговарају о формирању нове странке десног центра
Vašington, Foto: AP Photo/Susan Walsh
Фото: AP Photo/Susan Walsh, File

ВАШИНГТОН: На десетине бивших републиканских званичника, који сматрају да странка није спремна да се супротстави бившем председнику Доналду Трампу и његовим покушајима да подрије америчку демократију, преговарају о формирању нове странке десног центра, рекле су Ројтерсу четири особе укључене у те разговоре.

Расправе у раној фази укључују бивше изабране републиканце, бивше званичнике у републиканским администрацијама Роналда Реагана, Џорџа Буша старијег и Трампа, бивше републиканске амбасадоре и републиканске стратеге, кажу људи који учествују у процесу, пренео је Глас Америке.

Више од 120 људи одржало је данас онлајн састанак како би разговарали о отцепљењу групе, која би се кандидовала на платформи "принципијелног конзервативизма", што укључује придржавање Устава и владавину закона - идеје за које су учесници процеса рекли да је Трамп урушио.

Еван Мекмалин, који је био главни директор за политику Републиканске конференције у Представничком дому, а кандидовао се као независни кандидат на председничким изборима 2016. године, рекао је за Ројтерс да је био домаćин онлајн састанка са бившим званичницима забринутим због Трамповог захвата над републиканцима и заокрета који је направљен у странци.

Још троје људи потврдило је Ројтерсу позив и учешће у расправи за могуће формирање нове странке, али су затражили су да не буду идентификовани.

Међу учесницима састанка били су и Трампов генерални саветник Одељења за националну безбедност Џон Митник, бивши републикански конгресмен Чарли Дент, заменица шефа кабинета у Одељењу за националну безбедност Елизабет Нојман и још један бивши Трампов званичник за националну безбедност Мајлс Тејлор.

У разговорима је акценат стављен на широки унутарпартијски раздор око Трампових лажних тврдњи о изборној превари и јуришу на Капитол 6. јануара. Констатовано је да је веćина републиканаца и даље потпуно одана бившем председнику, али да постоје и они који траже нови правац за странку.

"Велики делови Републиканске странке се радикализују и прете америчкој демократији. Странка се мора поново посветити истини, разуму и утемељитељским идеалима, или очигледно мора постојати нешто ново", рекао је Мекмалин за Ројтер.

Упитан шта мисли о разговорима за оснивање нове странке, Трампов портпарол Џејсон Милер је рекао: "ти губитници напустили су Републиканску странку када су гласали за Џоа Бајдена".

Мекмалин је рекао да је много учесника прошлонедељног онлајн састанка подржало идеју о отцепљењу и оснивању треће националне странке, а друга опција о којој се расправља је формирање "фракције" која би деловала или унутар Републиканске странке или изван ње.

Имена која се разматрају за нову странку укључују Странку интегритета и Странку десног центра. Ако буде одлучено да се формира фракција, једно име о коме се расправља је Републиканци десног центра.

EUR/RSD 117.1954
Најновије вести