У току су преговори између Нагорно-Карабаха и Азербејџана о повлачењу трупа

ЈЕРЕВАН:У току су преговори између представника Нагорно-Карабаха и азербејџанске стране, уз посредовање руских мировних снага, о организовању процеса повлачења трупа и обезбеђивању повратка евакуисаних грађана у своја насеља након војне агресије Азербејџана, саопштио је Инфоцентар Нагорно-Карабаха.
w
Фото: Tanjug (Russian Defense Ministry Press Service via AP)

Расправља се и о процедури уласка и изласка из Нагорно-Карабаха за грађане, преноси агенција Армен прес. Како је раније јавио Ројтерс, јерменско руководство Нагорно-Карабаха саопштило је да још није било конкретних резултата из разговора са азербејџанском страном о могућим безбедносним гаранцијама или амнестији која Баку предлаже након офанзиве на регион.

Азербејџан ће амнестирати јерменске борце из Карабаха који положе оружје, рекао је Ројтерсу саветник председника за спољну политику Хикмет Хаџијев. Представници Јермена из Карабаха рекли су да споразум још није постигнут. "Ова питања још увек морају бити решена", рекао је Давид Бабајан, саветник Самвела Шахрамањана, председника самозване Републике Арцах, рекао је Ројтерсу.

Он је додао да је ситуација веома тешка, да су људи су гладни, нема струје, нема горива, а има много избеглица. Он је међутим рекао да је постигнут договор за пролаз хуманитарног конвоја из Јерменије преко коридора Лачин. Седам руских мировних возила, укључујући велике камионе, прошао је данас јерменски контролни пункт који је кренуо ка Нагорно-Карабаху.

Азербејџанска 24-часовна војна операција ове недеље приморала је етничке Јермене у Карабаху да прихвате понижавајуће услове споразума о прекиду ватре у среду који је подстакао позиве на оставку јерменског премијера Никола Пашињана.

EUR/RSD 117.1921
Најновије вести