У Украјини изгубљено скоро 5 милиона радних места због рата

ЖЕНЕВА: Процењује се да је у Украјини од почетка руског напада изгубљено 4,8 милиона радних места, јер је рат затворио предузећа, угушио извоз и приморао милионе људи да побегну из земље, објавила је данас Међународна организација рада (МОР).
w
Фото: Tanjug (AP Photo/Felipe Dana, File)

Губитак скоро 5,0 милиона радних места, што је око 30 одсто украјинске радне снаге пре почетка сукоба, могао би да се повећа на 7,0 милиона ако се непријатељства наставе, а уколико се борбе одмах прекину то би омогућило брз повратак 3,4 милиона радних места и смањило губитак запослености на 8,9 посто, наводи се у студији МОР-а.

Рат би такође могао да утиче на раст незапослености у суседним земљама које прихватају милионе избеглица и да погоди економије у централној Азији, пошто радници мигранти губе посао у Русији и враћају се кући.

У извештају се напомиње да је од почетка сукоба, 24. фебруара, више од 5,23 милиона становника избегло из Украјине у суседне земље - углавном жене, деца и особе старије од 60 година.

Од укупне избегличке популације, око 2,75 милиона је радно способно. Од тога, 43,5 одсто, или 1,2 милиона, било је запослено и изгубило је или напустило посао, додаје се даље.

Као одговор на овај поремећај, украјинска влада је уложила значајне напоре да обезбеди да национални систем социјалне заштите и даље буде оперативан, гарантујући исплату накнада незапосленима и интерно расељеним лицима користећи дигиталне технологије.

МОР такође наводи да су суседне земље, попут Пољске и Румуније, апсорбовале највећи део избеглица и упозорава да ће дуготрајни сукоб вршити континуирани притисак на тржишта рада и системе социјалне заштите у тим земљама, и да ће вероватно повећати незапосленост.

„Према хипотетичком сценарију, додавање ових избеглица броју незапослених у Пољској повећало би стопу незапослености у тој земљи са 3,0 одсто на 5,3 процента", процењује се у студији.

EUR/RSD 117.3909
Најновије вести