Украјина и Русија размениле 35 притвореника

МОСКВА: Русија и Украјина размениле су данас 35 притвореника са обе стране, што је потез који се може тумачити као значајан корак у смиривању тензија између две земље и решавања конфликта на истоку Украјине, јавља АП.
1
Фото: AP Photo/Efrem Lukatsky

Председник Украјине Володимир Зеленски је, заједно са породицама размењених Украјинаца, на аеродрому у Кијеву поздравио затворенике који су стигли авионом из Москве.

Највећи број њих изгледа да је у добром физичком стању, иако је један од њих ходао на штакама, док су другог водили под руку док су силазили из авиона.

На московском аеродрому, ослобођени из украјинских затвора остали су у авиону додатних 15 минута без објашњења, а тада су се искрцали са пртљагом.

Међу онима који су ослобођени из Украјине је и Кирил Вишински, шеф украјинског огранка руске државне новинске агенције РИА - Новости, који је у притвору био од 2018. године под оптужбама за издају.

Међу затвореницима које је Русија ослободила су 24 украјинска морнара које су заробљени у новембру, као и режисер Олег Сенцов, осуђен за планирање терористичких напада.

Фото: AP Photo/Efrem Lukatsky

Зеленски: Учињен први корак

Украјински председник Володимир Зеленски изјавио је данас да је размена затвореника са Русијом први корак ка унапређењу односа Москве и Кијева и евентуалног окончања конфликта на истоку Украјине, преноси АП.

Зеленски јена аеродрому у Кијеву данас поздрави 35 Украјинаца, које је Русија ослободила, док је у Москву из Украјине такође отпутовало 35 Руса који су били у украјинским затворима.

Направили смо први корак. Био је веома компликован. Ближи смо повратку наших заробљеника, оценио је Зеленски.

Процес би могао да доведе до краја сукоба на истоку, где се од 2014. године украјинске снаге боре са сепаратистима који имају подршку Русије, а у којем је погинуло више од 13.000 људи, наводи АП.

 

EUR/RSD 117.1996
Најновије вести