Украјинска електромрежа ради са 70 посто капацитета

КИЈЕВ: Украјина се и даље бори да обнови потпуно снабдевање потрошача струјом, скоро недељу дана након таласа руских ракетних удара који су оштетили енергетске објекте широм земље.
у
Фото: Youtube Printscreen

КИЈЕВ: Национални оператер електроенергетске мреже, Укренегро, саопштио је да се дефицит електричне енергије незнатно повећао од јуче након ванредних искључења неколико електрана и раста потрошње због ниских зимских температура, преноси Ројтерс.

        „Произвођачи електричне енергије данас до 11:00 часова по локалном времену обезбеђују 70 одсто потрошње струје у Украјини. Тренутни дефицит капацитета је 30 одсто“, објавио је Укренерго на Фејсбуку и на мрежи за размену порука Телеграм.

        Украјински оператер је нагласио „да је општи дефицит у енергетском систему последица седам таласа руских ракетних напада на енергетску инфраструктуру земље".

        Русија од почетка октобра бомбардује ракетама украјинску енергетску инфраструктуру, па се штета нагомилава док температуре ваздуха падају. Последњи велики талас бомбардовања прошле среде изазвао је велику штету.

        Министри спољних послова земаља чланица НАТО алијансе требало би да на састанку у Букурешту ове недеље размотре начине за пружање помоћи Украјини да обнови снабдевање струјом и топлотном енергијом.

        Највећи украјински приватни произвођач електричне енергије, ДТЕК, саопштио је у понедељак да ће смањити снабдевање електричном енергијом својих потрошача у Кијеву за 60 посто, док се спољне температуре крећу око нула степени Целзијуса, напомиње Ројтерс.

        Влада је затражила од потрошача да штеде енергију како би се спречила додатна ванредна искључења и помогло оперативним тимовима на терену да поправе оштећења.

        Украјина сматра да напади усмерени да изазову патњу цивила представљају ратни злочин, док Москва наводи да напада легитимне војне циљеве.

EUR/RSD 117.3739
Најновије вести