УН: Блокирана руска резолуција о корона вирусу

ЊУЈОРК: Сједињене Америчке Државе, Велика Британија, Украјина и Грузија блокирале су резолуцију Генералне скупштине Уједињених нације коју је предложила Русија у којој се позива на укидање једностраних санкција земљама које се боре са пандемијом корона вируса, саопштила је стална мисија Русије при УН.
ujedinjene nacije
Фото: Tanjug (video)

Како се наводи, нацртом резолуције било је предложено заустављање трговинских ратова и укидање једностраних санкција уведених без мандата Савета безбеднсти УН, као и пружање помоћи најрањивијим државама, посебно земљама у развоју. 

У тексту је била предвиђена водећа улога Светске здравствене организације и сарадња држава како би се развили методи за заустављање ширења и обезбеђивање терапије за Ковид-19, преноси Тас с.

Генерална скупштина УН једногласно је усвојила резолуцију у којој се констатују "ефекти без преседана" које је изазвала пандемија корона вируса, уз апел да се интензивира међународна сарадња с циљем да се "ограничи, ублажи и савлада ковид-19".

У резолуцији се позива генерални секретар УН Антонио Гутереш да преузме вођство у мобилизацији и координацији глобалног одговора на пандемију корона вируса и неутралисање штетних друштвених, економских и финансијских ефеката које трпе све земље света. 

EUR/RSD 117.5762
Најновије вести