УНЕСКО није ставио Охрид на листу угрожене светске баштине

СКОПЉЕ: Комитет за светско наслеђе УНЕСКО-а донео је данас на седници у Фуџу у Кини одлуку да природно и културно наслеђе региона Охрид не стави на листу угрозене светске баштине, саопштила је министарка културе Северне Македоније Ирена Стефоска.
ohrid
Фото: pixabay.com

Како је навела, том је одлуком Комитет препознао и признао напредак Северне Македоније и Албаније у правцу очувања изузетне универзалне вредности Охридског региона, али је, према њеним речима, то и последњи аларм за интензивирање активности свих заинтересованих страна у циљу оцувања његовог статуса.

Овом одлуком Северна Македонија и Албанија обавезале су се да ће усвојити заједнички стратешки план за рехабилитацију региона и даље подизати ниво билатералне сарадње у заштити и управљању светском баштином.

Македонски премијер Зоран Заев такође сматра да је одлука Комитета признање напретку у очувању вредности Охридског региона, али и најоштрије упозорење да "сви морамо улагати и стално штитити охридско, македонско и светско наслеђе".

"У наредном периоду заједно са Албанијом ћемо ојачати сарадњу и координацију са Центром за светску баштину и саветодавним телима УНЕСКО-а, као и са Европском унијом и другим стратешким партнерима, у циљу правилне рехабилитације и бескомпромисне примене Плана управљања светском природном и културном баштином у Охридском региону “, написао је Заев на Фејсбуку. Охридско језеро и град Охрид су због изузетних природних и културних одлика 1980. године проглашени за Светску баштину под заштитом су УНЕСКО-а.

Комитет за светско наслеђе те агенције УН размотрио је извештај тројице експерата УНЕСКО-а, који су почетком године спровели мониторинг и владин извештај.

EUR/RSD 117.5784
Најновије вести