УЗБУНА У ВЕЛИКОЈ БРИТАНИЈИ Алармантан пораст неухрањености последица сиромаштва

ЛОНДОН: Више од 800.000 пацијената примљено је у болнице у Великој Британији са симптомима неухрањености и недостацима у исхрани у прошлој години, према подацима Националне здравствене организације (НХС).
a
Фото: pexels

Како преноси Гардијан, подаци британских болница говоре о алармантном порасту дијагноза повезаних са лошом исхраном у последњој деценији, са скоро пола милиона примљених пацијената са недостатком гвожђа, стотине хиљада оних који пате од недостатка витамина и више од 10.000 случајева неухрањености током прошле године.

Лекари се углавном слажу у оцени да тај тренд одражава њихова искуства у клиникама, са све већим бројем пацијената чији су здравствени проблеми последица сиромаштва.

Председница Краљевског колеџа лекара опште праксе (РЦГП) Камила Хоторн наводи да се лекари у Британији суочавају са ''моралним болом'', због ограничених начина којима могу помоћи пацијентима.

''Ми не можемо као терапију да преписујемо исхрану или новац. Као нација не би требало да имамо неухрањену децу. Не би требало да имамо децу са рахитисом. Не би требало да имамо људе са недостатком гвожђа или ниском количином витамина Б. Постоји тај осећај да ово није у реду, шта се овде дешава?", рекла је она.

Додала је да не жели да напросто пацијентима преписује суплементе.

''Постоје случајеви да се родитељи одричу оброка како би њихова деца могла да једу'', навела је она.

РЦГП позива на веће количине бесплатних школских оброка и на јаче политике за побољшање приступачности здраве хране у супермаркетима.

EUR/RSD 117.0791
Најновије вести