Ванг: САД немају надлежност да критикују посету Си Ђинпинга Русији

ПЕКИНГ: Амерички државни секретар Антони Блинкен није компетентан да критикује кинеског председника Си Ђинпинга због његове посете Русији, изјавио је данас портпарол кинеског Министарства спољних послова Ванг Венбин, преноси ТАСС.
k
Фото: Ilustracija/pixabay.com

Замољен да прокометарише изјаву Блинкена да је Кина пружила „дипломатско покриће“ Русији, Ванг је рекао да Кина није изазвала украјинску кризу и да није страна у сукобу.

„Никада нисмо испоручивали оружје ниједној страни у сукобу. САД немају надлежност да критикују Кину, а још мање да на њу пребацују одговорност за ситуацију у Украјини", рекао је Ванг. Кинески дипломата је подсетио да се Пекинг противио било каквим акцијама које би могле да доведу до ескалације украјинског сукоба и нагласио да су САД наставиле да снабдевају Кијев оружјем.

„Сједињене државе треба објективно да сагледају напоре Кине и међународне заједнице да буде постигнут миран дијалог“, закључио је Ванг. Блинкен је у понедељак, коментаришући посету Си Ђинпинга Русији, истакао да се кинески лидер упутио у Москву „данима након што је Међународни кривични суд издао налог за хапшење руског председника Владимира Путина”.

Према речима америчког државног секретара, Кина „не осећа одговорност“ и „пружа дипломатско покриће Русији“.

EUR/RSD 117.2782
Најновије вести