Венеција под водом, штета од неколико стотина милиона евра (фото)

ВЕНЕЦИЈА: Штета од поплава које су погодиле Венецију највероватније ће достићи неколико стотина милиона евра, саопштио је градоначелник Луиђи Бругнаро.
Фонет/АП/Венеција поплављена
Фото: Фонет/АП/Венеција поплављена

Истовремено, надбискуп Франческо Мораглија је на конференцији за новинаре рекао да је историјска базилика Светог Марка претрпела "непоправљиву штету", пренео је Ројтерс.

Венецију је погодио други највећи талас плиме у историји, поплавивши историјску базилику и многе градске тргове и уличице.

Градоначелник Венеције је раније изјавио да ће прогласити стање катастрофе и упозорио на озбиљну штету.

Фото: Фонет/АП/Венеција поплављена

"Ситуација је драматична. Тражићемо од владе да нам помогне, Цена ће бити висока. Ово је резултат климатских промена", написао је Бругнаро на Твитеру.

Висина воде на Тргу Светог Марка прешла је један метар.

Базилика Светог Марка поплављена је шести пут у 1.200 године, од чега су се четири поплаве десиле у последњих 20 година, а најскорија је била у октобру 2018. године.

Фото: Фонет/АП/Венеција поплављена

На видео снимцима објављеним на друштвеним мрежама види се како дубока вода тече као река улицама Венеције, као и високи таласи који ударају бродове привезане код Дуждове палате.

Градски званичници кажу да је висина таласа била 187 центиметара, што је нешто мање од рекорда од 194 центиметра, забележеног 1966. године.

Фото: Фонет/АП/Венеција поплављена

Јаке кише погодиле су протеклих дана већи део Италије, доносећи поплаве, посебно на југу земље, а лоше време прогнозира се и за наредне дане.

EUR/RSD 117.5896
Најновије вести