Венецуела: Гладни пљачкају радње, власници се наоружавају

КАРАКАС: Гладни људи у Венецуели пљачкају радње, због чега су многи власници позатварали продавнице или су почели да се наоружавају пиштољима и мачетама, а страхује се да би немири могли да дођу до престонице, Каракаса, навела је данас агенција Ројтерс.
1
Фото: Youtube Printscreen

Сумњајући у то да власт може да их заштити, власници продавница у градићу Гарсија де Хевија "узели су ствари у своје руке", преноси Ројтерс.

"Наоружавамо се палицама, ножевима, мачетама и ватреним оружјем да би одбранили своју имовину", рекао је председник удружења локалних власника продавница Вилијам Роа.

Роа, власник ресторана и продавнице пића, проценио је да је више од две трећине продавница затворено у том градићу недалеко од колумбијске границе.

Роа је рекао да сви дежурају ноћу и да су међусобно 24 сата у комуникацији користећи мрежу "њхатсуп" (њхатсапп).

Због недостатка хране и инфлације у земљи, било је низ пљачки од Божића, у којима је седморо људи изгубило живот.

Немири су започели најпре због недовољних количина прасетине за традиционални божићни ручак, иако је председник Николас Мадуро обећао да ће месо бити обезбеђено. 

Пљачкаши нападају камионе с храном, супермаркете и продавнице пића широм Венецуеле, у којој живи 30 милиона људи.

Венецуела, некад једна од најбогатијих земаља Латинске Америке, налази се већ пету годину у рецесији и са највећом стопом инфлације на свету, навела је британска агенција.

EUR/RSD 117.4437
Најновије вести