(ВИДЕО) ДРАМАТИЧНО У ЛУВРУ Људи трче у паници; Француска у стању приправности ЕВАКУИСАН И ВЕРСАЈ

Музеј Лувр у Паризу донео је одлуку да евакуише посетиоце и затвори своја врата 24 сата "из безбедносних разлога ".
1
Фото: Twitter/Scytale News/Printscreen

Француска је у стању приправности дан након напада исламиста у Арасу.

"Лувр је примио писану поруку у којој се упозорава на ризик за музеј и његове посетиоце.Одлучили смо да га евакуишемо и затворимо на дан, док обавимо неопходне провере “, рекао је портпарол музеја на Твитеру.

Како се може видети на снимцима из Лувра, људи у паници трче како би што пре напустили Лувр, а испред музеја створила се велика гужва.

Медији су раније јавили да је нападач, који је у средњој школи у граду Арас убио једну и ранио неколико особа, викао "Алаху екбер" пре инцидента, али полиција то још није потврдила. Како је навела полиција, нападач је чеченског порекла и налазио се у полицијској евиденцији.

После Лувра, евакуисан и Версајски дворац

Версајски дворац у Паризу евакуисан је због дојаве о бомби, јавља "Фигаро" позивајући се на полицијске изворе.

Додаје се да је стигла анонимна дојава на sajt moncomissariat.fr., а дворац ће бити затворен до краја дана.

Нешто раније у току дана, и чувени музеј Лувр затворен је због претње бомбом, пренела је француска ТВ БФМ позивајући се на изворе из полиције.

Полиција је брзо стигла на лице места, око поднева, а посетиоци су хитно морали да напусте зграду.

Информацију о затварању Лувра објавила је и управа музеја на платформи X (Твитер), па ће музеј остати затворен до краја дана.

"Из безбедносних разлога, Лувр је затворен за данас. Посетиоцима који су купили карте биће надокнађени трошкови", истакли су из Лувра.

Француска је од петка увече подигла ниво безбедности на највиши степен, након убиства учитеља Доминика Бернара, кога је насмрт избо младић испред гимназије у Арасу. У том инциденту, још три особе су тешко повређене, укључујући нападача.

Овај чин је у Француској проглашен "исламским тероризмом", а председник Емануел Макрон је наредио мобилизацију 7.000 војника како би се појачале безбедносне патроле у земљи.

Свих 7.000 војника ће бити распоређени по земљи до понедељека увече, а ако треба и после тог периода, прецизирали су из Јелисејске палате.

Министар унутрашњих послова Француске Жералд Дарманен рекао је у петак да је напад у Арасу повезан са догађајима на Блиском истоку, где Израел води војну офанзиву против Хамаса, палестинске милитантне организације, која је прошле суботе извршила нападе на Израел.

EUR/RSD 117.0614
Најновије вести