Викиликс објавио мејлове из предизборне кампање Макрона

ПАРИЗ: Викиликс је данас саопштио да је објавио 71.000 мејлова из електронске преписке предизборног тима француског председника Емануела Макрона, који је у то време био председнички кандидат, при чему су мејлови хаковани непосредно уочи другог круга избора.
vikiliks.png (
Фото: logo

Викиликс је напоменуо да може да потврди аутентичност само 21.000 мејлова (названих "Макронликс"), али сматра да је "и велика већина осталих мејлова аутентична", преносе француски медији. 

Како је пренео АП, ти мејлови су објављени на сајту Викиликса, а реч је о послатим и примљеним мејловима у периоду од 20. марта 2009. до 24. априла 2017. године.

Мејлови су објављени на интернету уочи другог круга председничких избора, који су одржани 7. маја, али су до сада били тешко доступни, па је Викилс додао претраживач који их је учинио доступнијим.

Макронова партија Република у покрету саопштила је да је реч о "истим оним документима који су хаковани у операцији организованој 5. маја", те да је Викликс само преузео одговорност за "операцију дестабилизације организоване у мају".

Ова странка је позвала на опрез у погледу природе објављених мејлова, додајући да је хакерска операција довела до објављивања великог броја лажних информација уз аутентична документа везана на унутрашњи рад странке.

Република у покрету је, такође, најавила да ће обавестити јавног тужиоца о новом објављивању података у оквиру тужбе коју је већ поднела због "недозвољеног приступања и извлачења података, као и задирања у тајну преписку и узурпирања идентитета".

Објављивање једног броја мејлова само два дана пре другог круга председничких избора у Француској, на којима је Макрон победио лидерку крајње деснице Марин Ле Пен, изазвало је велику пометњу, али за разлику од "цурења" мејлова који су потресли америчку председничку трку 2016, у Француској то није имало великог утицаја, констатује америчка агенција.

EUR/RSD 117.1544
Најновије вести